Zorgniveau 3

In dit artikel wordt er dieper ingegaan op zorgniveau 3: het proces, de interventie en welke producten van Woordhelder ingezet kunnen worden bij zorgniveau 3.

Op school wordt zorg geboden op verschillende niveaus. Zorgniveau 1 zijn de reguliere klassikale lessen. Mocht dat voor een leerling niet voldoende zijn kan er verlengde instructie worden geboden, dat is zorgniveau 2.

Als zorgniveau 1 en 2 (de reguliere lessen en de verlengde instructie) niet voldoende zijn en een leerling blijft uitvallen, is er extra interventie nodig. Leerlingen die behoren tot de 10% zwakste, hebben zorg nodig op zorgniveau 3. De zorg die geboden wordt op niveau 1 en 2 wordt nu aangevuld met intensieve en specifieke interventie. De interventie van zorgniveau 3 is gericht op de hiaten in de spelling- en leesvaardigheden van leerlingen.

Start

Nulmeting
Voordat de interventie wordt gestart moet een nulmeting worden gedaan aan de hand van methode-onafhankelijke toetsen. Deze meting geeft de beginsituatie goed weer. De resultaten van deze meting laten zien op welke onderdelen een leerling uitvalt, de zogenaamde hiaten. De interventie die geboden zal worden op zorgniveau 3, sluit aan op de hiaten van de leerling.

Handelingsplan
Naast de nulmeting, moet ook een handelingsplan worden opgesteld. Onderdelen die in het handelingsplan terug moeten komen zijn:

  • Beginsituatie of de nulmeting
    Werk de nulmeting uit. Benoem de toetsen die zijn afgenomen bij de nulmeting en geef de resultaten weer. Maak een foutenanalyse. Analyseer de resultaten en geef weer op welke onderdelen de leerling uitvalt.
  • SMART-doelen
    Stel doelen voor de individuele leerling en formuleer ze SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgeboden. Benoem de onderdelen waaraan gewerkt wordt, bijvoorbeeld klank- tekenkoppeling, specifieke spellingregels, leestempo of leesaccuratesse. Benoem met welke toets(en) de doelen worden geëvalueerd.
  • Beschrijving van de interventie
    Benoem allereerst wie de begeleiding gaat geven. Daarnaast moet de duur van de interventie worden aangegeven; zowel de duur van de interventie per week, als de periode waarin de interventie wordt geboden. Verder is het belangrijk te benoemen of de interventie individueel of in een klein groepje wordt gegeven. Als de begeleiding in een groepje wordt gegeven, benoem dan de toegevoegde waarde van interventie in groepsverband.
  • Aanpak
    Beschrijf hoe er aan de doelen wordt gewerkt. Welke materialen en methodes worden ingezet. Beschrijf de werkwijze van de begeleider.
  • Evaluatie
    Beschrijf de toetsen die worden afgenomen en geef de toetsresultaten weer. De tussentijdse evaluatie laat zien of de eerste interventieperiode effect heeft of dat er aanpassingen nodig zijn. Bij de eindevaluatie wordt aan de hand van de resultaten bepaald of de interventiedoelen behaald zijn. Tot slot moeten de vervolgstappen worden uitgewerkt.


Interventie
De interventie die geboden wordt op zorgniveau 3 ziet er als volgt uit:

  • De interventie is 60 minuten per week. U kunt deze tijd verspreiden over de week, bijvoorbeeld 3x 20 minuten.
  • De interventie wordt, bij voorkeur, een-op-een geboden. Een andere mogelijkheid is om de begeleiding in kleine groepjes te geven. De maximale groepsgrootte is 4 leerlingen. Wanneer er in groepsverband wordt gewerkt moet de groep ook van meerwaarde zijn.
  • De materialen die worden ingezet tijdens de interventie zijn uit een aanvullend lees- of spellingprogramma. Het is belangrijk dat dit een methodeonafhankelijk programma is. Een andere mogelijkheid is intensivering vanuit de leesmethode.


Evaluatie
In de beschrijving van het handelingsplan is de evaluatie al kort aan bod gekomen.

Na ongeveer 10 tot 12 weken kan er een tussentijdse evaluatie worden uitgevoerd. Er wordt opnieuw een toets afgenomen om het niveau van de leerling in kaart te brengen. De resultaten op deze tussentijdse evaluatie geven weer wat het effect van de interventie is en of er aanpassingen nodig zijn met betrekking tot de interventie.

Na de tussentijdse evaluatie wordt er opnieuw 10 tot 12 weken interventie geboden. Deze tweede interventieperiode wordt afgesloten met een eindevaluatie. Opnieuw worden toetsen afgenomen om de volledige interventie te evalueren. Op basis van de toetsresultaten wordt gekeken of de doelen uit het handelingsplan zijn behaald. Verder moet er op basis van deze eindevaluatie worden bepaald wat de vervolgstappen zijn.


Zuid-Vallei

De remediërende programma’s van Zuid-Vallei bieden materiaal dat perfect kan worden ingezet bij interventies op zorgniveau 3. Zuid-Vallei is ontwikkeld om ondersteuning te kunnen bieden aan leerlingen die uitvallen op het reguliere lesprogramma en leerlingen met leerproblemen. De materialen van Zuid-Vallei zijn methode-onafhankelijk, ze bevatten een gestructureerde opbouw en zijn gemakkelijk inzetbaar.

Binnen zorgniveau 3 moet er interventie worden geboden gericht op de hiaten die bij een leerling zijn vastgesteld. De materialen van Zuid-Vallei zijn hier uitermate geschikt voor. U kunt gemakkelijk de betreffende onderdelen die noodzakelijk zijn voor het interventietraject van een bepaalde leerling uit de mappen halen.

Er zijn verschillende remediërende programma’s van Zuid-Vallei. Zo is het Remediërend Programma Spelling gericht op de spellingvaardigheden en het Lees Interventie Programma, gericht op de leesvaardigheid.

Zuid-Vallei – Leesinterventie
Het Lees Interventie Programma van Zuid-Vallei is ontwikkeld om vorm en inhoud te geven aan interventies voor leerlingen die een achterstand ervaren op het gebied van lezen. Het programma bevat materiaal voor leesremediëring. Het Lees Interventie Programma biedt instructie en oefenstof voor alle fasen in het leesproces en de problemen die zich daarbij kunnen voordoen. Het Lees Interventie Programma bestaat uit 8 mappen en in deze mappen komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Deelvaardigheden van het lezen
  • Elementaire leeshandelingen
  • Lezen op verschillende AVI-niveaus: AVI-M3 t/m AVI-E6
  • Aanpak van leestempo en radend lezen


Voor de nul-meting kan worden uitgegaan van de AVI of DMT toetsen. Op basis van deze toetsresultaten wordt bepaald welke hiaten de leerling ervaart en waar de interventie op moet inspelen. De begeleider kan de benodigde materialen uit de mappen van het Lees Interventie Programma halen en inzetten.

Zuid-Vallei Spelling
Het Zuid-Vallei Remediërend Programma Spelling is ontwikkeld om vorm en inhoud te geven aan interventies voor leerlingen die een achterstand hebben op het gebied van spelling. Het programma bevat materiaal voor spellingremediëring. Het programma biedt instructie en volop oefenmateriaal om de verschillende spellingregels te behandelen.

Het Remediërend Programma Spelling bestaat uit 3 mappen en in deze mappen komen de volgende spellingcategorieën aan bod:

  • Luisterwoorden
  • Lettergroepwoorden
  • Net-als-woorden
  • Regelwoorden
  • Weetwoorden


Het Remediërend Spellingprogramma bevat een dictee dat als nul-meting kan worden gebruikt. Op basis van dit dictee, of een ander methode-onafhankelijke spellingtest, kunnen de betreffende materialen uit het Remediërend Programma Spelling worden ingezet. Elke spellingregel die de leerling onvoldoende beheerst kan uitvoerig worden geoefend.

Aanvullend op de papieren mappen is er ook een online omgeving van Zuid-Vallei. In die omgeving kunnen dezelfde regels uit de mappen op speelse wijzen worden geoefend. In de digitale omgeving zal de leerling bij een foutje direct feedback krijgen. De gemaakte oefeningen zijn in de rapportagefunctie in te zien voor de begeleider, dit inclusief foutenanalyse.


Online aanvullingen

De inzet van het Remediërend Programma Spelling kan worden aangevuld met online programma’s zoals Zuid-Vallei Spelling online of Taalblobs.

Zuid-Vallei Spelling online
Aanvullende op de papieren mappen van Zuid-Vallei Spelling is een online oefenomgeving Spelling ontwikkeld. Alle spellingcategorieën en spellingregels zoals die in de mappen zijn opgenomen, zijn onderdeel van deze online omgeving. De woorden die in de online omgeving aan bod komen bij elke regel, komen ook overeen met de woorden die in de map staan. In deze online omgeving kunnen de spellingregels die aangeboden worden in de interventie verder worden geoefend en herhaald. Als begeleider kan u dus het oefenprogramma volledig laten aansluiten op de geboden interventie.

Taalblobs
Mocht er al gebruik worden gemaakt van Taalblobs kan dit ook uitstekend als aanvulling op het Remediërend Programma Spelling worden ingezet. Met Taalblobs kunnen de spellingvaardigheden spelenderwijs worden geoefend. Het programma bevat namelijk 24 educatieve games gericht op de spellingvaardigheden van groep 3 tot en met groep 8. Het programma is adaptief, maar bij de inzet op zorgniveau 3 is het juist belangrijk dat het adaptieve karakter wordt losgelaten. De begeleider moet dus het oefenprogramma van de leerling invullen, zodat het aansluit op de geboden interventie en de specifieke hiaten waaraan gewerkt moet worden. Dit kan zeer eenvoudig met Taalblobs.