Online Examens maken met TextAid

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het veilig afnemen van digitale toetsen en examens. Voor examens geeft het CvTE aan dat scholen eigen keuzen mogen maken voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dat maakt het mogelijk om ook online met TextAid het eindexamen voor te laten lezen. Om veilig te kunnen werken moet de computer wel goed beveiligd zijn. Dat kan bijvoorbeeld met COOL Check.


Veilig afnemen van toetsen en examens

Om met TextAid veilig online te examineren moet de computer goed beveiligd worden. Deze moet immers wel online zijn om goed te kunnen werken met TextAid. Er zij 4 niveaus van beveilig in volgorde van veiligheid:


De niveaus van beveiliging hebben allemaal voor en nadelen en zijn eenvoudig of wat moeilijker te beheren. Als het gaat om examens dan zijn deze toetsen te kwalificeren als zeer belangrijk en gevoelig. Ons advies is dan om te kiezen voor het hoogste veiligheidsniveau. Dit kan onder andere gehaald worden met COOL Check van Cloudwise. COOL Check werkt op beheerde Chromebooks en beheerde Windows apparaten. In COOL Check kan een toets/examen moment bepaald worden. In COOL Check geef je ook aan naar welke URL de leerlingen mag surfen. Dit is dan de enige mogelijkheid voor de leerling. COOL Check voorkomt dat een leerling tijdens een toets/examen andere tabbladen kan openen, chatprogramma’s gebruikt of screenshots maakt.

Lees hier meer over deze niveaus van beveiliging


Toetsen en examens maken met TextAid

Als er gekozen is voor de juiste mate van beveiliging dan kunnen de examens en toetsen klaar worden gezet in TextAid. Dit kan met de toetsmodus van TextAid. De toetsmodus is een betaalde add on. Een toetsaccount voor een leerling is een TextAid account met minder mogelijkheden. Dat maakt het overzichtelijk en functies die niet gebruikt mogen worden bij toetsen en examens staan uit. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal woordenboek dat niet gebruikt mag worden bij examens. Met het toetsaccount kunnen toetsen ook digitaal gemaakt en ingeleverd worden bij de deler van de toets.

Welke functies wel of niet gebruikt mogen worden door de leerling tijdens een toets is instelbaar. Deze instellingen bespreken we bij de inrichting van het toetsaccount zodat deze vast ingesteld staan bij het maken van toetsen.