Lezen in de meivakantie

23 april 2021

De meivakantie staat voor de deur! Tijd voor een paar verdiende weken vrij. Het lezen schiet er in zo’n periode vaak bij in. Dat is jammer, want daardoor kunnen de leesvaardigheden van uw kind achteruit gaan.

Het is belangrijk dat als lezen moeilijk is, er toch regelmatig wordt geoefend met het lezen. Blijf lezen, want dat voorkomt een dip in het leesniveau. Hoe kunt u uw kind motiveren om te blijven lezen? Drie tips om het lezen leuk te maken!

Lezen is leuk

Zorgt dat lezen leuk wordt. Voor iedereen is er wel een leuk boek te vinden. Zoekt bij de bibliotheek of boekwinkel naar boeken of tijdschriften die uw kind aanspreken. Want wanneer je een leuk boek of leuke tekst leest, ben je gemotiveerd om er mee door te gaan.

Lees samen

Een andere motivator is om samen te lezen. Zo kun je letterlijk samen lezen in een boek. Lees om de beurt een zin, alinea of bladzijde. Of lees tegelijkertijd voor. Als je dat laatste doet kan een kind horen wanneer er een leesfout wordt gemaakt en er dus van leren.

Maar je kunt ook samen lezen door gezamenlijk een tijd af te spreken dat je gaat lezen. Iedereen die meedoet kiest een boek dat hij/zij leuk vindt en dan ga je samen een tijdje lezen. Mocht het fijn zijn kun je een bepaalde leestijd afspreken, bijvoorbeeld een kwartier of misschien wat langer.  

Elke dag kort lezen

Door elke dag ongeveer 15 minuten te lezen verbetert de leesvaardigheid en de woordenschat. Dus elke dag kort lezen bevordert dus met het leesniveau. En door elke dag kort te lezen, wordt het meer een gewoonte. Je kunt een planner maken en daarop elke dag afstrepen dat er is gelezen. Of speel het leesspel uit het meivakantieboekje van Woordhelder. Op het spelbord houd je bij hoeveel minuten er telkens wordt gelezen. Bij elke 10  minuten lezen mag een vakje worden ingekleurd. Doorhet spel heen zijn medailles te behalen. Je kunt dit spel ook meerdere keren printen en met meerderen dit spel spelen.

Geplaatst door: Eefke van Geffen