schoolboeken bij dyslexiesoftware

1 maart 2021

Een belangrijk onderdeel van het gebruik van dyslexiesoftware is het kunnen meelezen in schoolboeken. In dit artikel vertellen we over de eenvoudigste manieren om gebruik te maken van schoolboeken in ClaroRead en Textaid.

In ClaroRead en TextAid kan eenvoudig worden gewerkt met schoolboeken die volledig klaar zijn voor gebruik. Het digitale boek heeft dezelfde opmaak en inhoud als de papieren versie. De programma's lezen de tekst voor en door de oplichtende zinnen kan er eenvoudig worden meegelezen. Je kunt ook digitaal antwoorden invullen en samenvattingen maken. Er zijn twee leveranciers in Nederland die schoolboeken leveren: Dedicon en Stichting Toegankelijke Informatie.

Schoolboeken via Dedicon

Dedicon is leverancier van digitale schoolboeken voor het basis- en het voorgezet onderwijs. Boeken worden geleverd als dyslexie-bestand of foto-pdf. De dyslexie-bestanden zijn persoonsgebonden en beveiligd. In ClaroRead kunnen de boeken alleen geopend worden met het programma ClaroRead Boeklezer, in TextAid moet u er rekening mee houden dat de boeken geüpload worden in de eigen bibliotheek van uw kind/leerling. U kunt boeken bestellen via https://educatief.dedicon.nl

Voorwaarden

Dedicon levert boeken onder de volgende voorwaarden:

  • Boeken kunnen worden aangeschaft door scholen, prakijken en particulieren
  • Om te kunnen bestellen moet u een officiële dyslexieverklaring hebben
  • Kosten: €4,95 per leerling, per boek, per jaar.
  • Bestanden zijn beschikbaar als beveiligd dyslexiebestand of foto-pdf

We hebben een stappenplan en uitgebreide video gemaakt over het aanschaffen en gebruiken van schoolboeken via Dedicon.


Schoolboeken via Stichting Toegankelijke Informatie

De Stichting Toegankelijke Informatie zorgt voor een groot aanbod van digitale school- en studieboeken voor PO, VO, MBO en HBO. De boeken worden geleverd als teksPDF die voorzien zijn van een juiste voorleesvolgorde. Omdat STI de boeken zelf bewerkt, geven ze een hoge kwaliteitsgarantie op de leesbaarheid van de bestanden.

Voorwaarden

Stichting Toegankelijke Informatie levert boeken onder de volgende voorwaarden:

  • Boeken kunnen aanschaft worden door scholen, stichtingen of samenwerkingsverbanden. Leerlingen en/of ouders bestellen bij de school. De school besteld de boeken bij STI.
  • De school of onderwijsorganisatie die de boeken besteld heeft, mag de boeken niet verder verspreiden.
  • Boeken uit de collectie kosten €35,- per boek. Er is staffelkorting mogelijk.
  • Een boek wordt 1 keer aangeschaft en kan daarna onbeperkt door de school of onderwijsorganisatie worden gebruikt.


Geplaatst door: Kor Bras