Woordhelder

Dyslexie hulpmiddelen

Het inzetten van ICT-hulpmiddelen heeft vele voordelen. Het biedt leerlingen de kans om hun talenten te ontplooien en onderwijs te volgen dat past bij hun capaciteiten. Het bevordert de zelfredzaamheid en het competentiegevoel van leerlingen met dyslexie en ze worden zelfstandiger en minder afhankelijk van ouders en leerkrachten.

Nadat officieel is vastgesteld dat een leerling te maken heeft met dyslexie, is het raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met de inzet van hulpmiddelen. Door hun beperking worden leerlingen met dyslexie namelijk geremd in hun ontwikkeling, waardoor ze onnodig achterstand kunnen oplopen. Door vroegtijdige inzet van hulpmiddelen kan de leerling zijn/haar eigen niveau behouden, wat kan zorgen voor een stimulans voor het leervermogen. Hierdoor kunnen leerlingen zich maximaal ontwikkelen en zo volwaardig mogelijk functioneren in onze maatschappij.

 

Dyslexiesoftware (ClaroRead)

ClaroRead is een softwareprogramma om kinderen en volwassenen met dyslexie te helpen bij het maken, lezen, controleren en corrigeren van teksten. Het is een ideaal hulpmiddel bij dyslexie. ClaroRead wordt geroemd vanwege de grote gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden. ClaroRead is leverbaar als download en op USB stick.

Ter ondersteuning van ClaroRead op de computer of laptop kan de iOS-app ClaroSpeak worden gebruikt op de tablet. Het is een krachtig programma waarmee teksten kunnen worden omgezet in spraak. De uitgesproken tekst wordt tevens gelijktijdig gemarkeerd, wat het meelezen makkelijker maakt.

Met het software-programma Boeklezer kunnen de digitale schoolboeken van Dedicon worden voorgelezen. Doordat Dedicon de schoolboeken heeft bewerkt kan er meer mee worden gedaan dan met een gescande versie. Deze boeken zijn zowel door school als door de leerlingen te bestellen.

meer info
  Direct bestellen


Voorleesapparatuur (Daisy-speler)

Daisy is een digitaal luisterboek met de unieke mogelijkheid gelijktijdig te navigeren door het boek. Een Daisy-speler is een apparaat dat Daisy bestanden voor kan lezen. Hierdoor is het zeer geschikt voor dyslectici, maar ook slechtzienden en visueel gehandicapten maken gebruik van een Daisy-speler. Er zijn verschillende Daisy-apparaten beschikbaar.

Naast een specifieke Daisy-speler kan ook gekozen worden voor een tablet. Het voordeel van een tablet is dat deze ook voor allerlei andere doeleinden kan worden gebruikt. De Acer Iconio tablet is standaard voorzien van Windows 8 en heeft een scherm van 10,1 inch. Uniek aan deze tablet is de mogelijkheid om de tablet in de meegeleverde dock incl. toetsenbord te plaatsen. Zo kan de tablet ook direct als laptop worden gebruikt. Op de tablet worden standaard ClaroRead Pro en ClaroRead Boeklezer geïnstalleerd. 

meer info  Direct bestellen

 

 

Leesliniaal

Een Leesliniaal is een simpel maar erg effectief hulpmiddel. De Leesliniaal vergroot de te lezen tekst. Dit is voor veel mensen met dyslexie erg prettig. De meeste gebruikers ervaren echter het uitzonderen van de tekst als meest waardevol: door de leeslijn in de liniaal is maar één regel tegelijkertijd duidelijk zichtbaar. De rest van de tekst valt eigenlijk weg. Daarmee is de leesliniaal voor de meeste dyslectici ook een concentratiemiddel. 

meer info  Direct bestellen

 

Livescribe (Slimme pen)

De Slimme pen is een handig hulpmiddel bij het maken van aantekeningen. De aantekeningen worden met een speciale Livescribe pen gemaakt in een aangepast schrift. Alles wat opgeschreven wordt, kan gedigitaliseerd worden. De pen werkt als memorecorder. De aantekeningen hoeven om deze reden niet volledig uitgeschreven te worden. Er hoeven alleen steekwoorden genoteerd te worden. De unieke eigenschap van de pen is dat het juiste deel van de opname beluisterd kan worden, door met de pen op het bijhorende steekwoord te tikken. Het is dus mogelijk om met zeer weinig schrijfwerk structuur aan te brengen in aantekeningen, zonder dat er informatie verloren gaat. 

meer info  Direct bestellen

 

De school op de hoogte brengen van dyslexiehulpmiddelen? Vraag dan onze gratis productgids aan.

Lees ook: