Examens afnemen met ClaroRead

26 april 2021

Het College voor Toetsen en Examens (het CvTE) heeft regels opgesteld voor eindexamenkandidaten met dyslexie. Hierdoor kunnen leerlingen met dyslexie langer over hun examens doen, mogen ze een computer inzetten en is ook verklanking toegestaan.

Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen bij het centraal eindexamen gelijk beoordeeld worden, bestaat deze uit een geheel van opgaven, correctievoorschriften, normering en afnamecondities die voor iedereen gelijk zijn. Daarmee wordt de kwaliteit van zowel het centraal eindexamen als het diploma gewaarborgd. Het CvTE heeft de mogelijkheden voor examenleerlingen met een beperking uitgewerkt in een brochure. Daarin noemt het College geen specifieke hulpmiddelen of aanpassingen, maar geeft het een overzicht van de mogelijkheden. Klik hier om de brochure in te zien.

ClaroRead tijdens de examens

Voor examens hebben we een speciale versie van ClaroRead beschikbaar: ClaroRead SE. Bij deze variant van ClaroRead is er géén woordenboek, woordvoorspeller, spellingcontrole en homofonencontrole aanwezig.

Spraaksynthese-cd’s aanvragen

Bij DUO kunnen aangepaste examens op PDF worden aangevraagd. DUO levert de examen-bestanden op CD. Dit zijn PDF-bestanden die geopend kunnen worden met Adobe Reader. Kijk voor meer informatie in de brochure.

Controleer of alles werkt.

Zorg dat alle belangrijke onderdelen op de computers of laptops zijn geïnstalleerd. Denk hierbij vooral om:

  • De laatste versie van Adobe Reader.
  • ClaroRead SE (versie 9.3)
  • De benodigde voorleesstemmen (bijvoorbeeld: Vocalizer Xander Dutch, Vocalizer Daniël English, etc.)
  • De (proef)examen bestanden.

Het is van belang dat leerlingen bekend zijn met ClaroRead. Ons advies is om vooraf te oefenen met de leerlingen zodat volkomen duidelijk is hoe het programma werkt en hoe teksten op een eenvoudige manier gelezen kunnen worden in Adobe Reader.

Tip: Op https://support.woordhelder.nl we nog een paar zaken die u kunt testen om het voorlezen soepel te laten verlopen:  Klik hier om naar het artikel te gaan.

Goede afspraken

Het succesvol verlopen van een toets of examen valt of staat ook met het maken van goede afspraken. Zorg dat alle surveillanten de software waarmee gewerkt wordt kennen zodat vragen of problemen van leerlingen met de software snel opgelost kunnen worden.